Jag har kommit en bit i min förhoppning att omvandla min ekonomi och mitt handlande till något medvetet, men jag undrar om jag på vägen råkar springa förbi målet.
 
Jag har börjat praktisera att värdera saker jag köper i tid. Jag har CSN och får därmed in 9000 varje månad inklusive lån. Jag studerara på heltid, dvs 170 timmar/vecka vilket ger mig en timlön på 53 kr. Nu har det blivit automatiskt att tänka, jaha, en öl på 45 kr är nästan en timme studier, ett brädspel är nästan 7 timmar studier (och en bulle skramlas ihop för 14 min).
 
"Problemet":Det börjar bli kallt ute, imorse hängde snön i luften men såg sig besegrat av piskande regn. Jag har en höstjacka som jag köpte för 3 år sedan som hänger med men den är egentligen bäst till temperaturer ner till 10 plus. Sen har jag även en bamsejacka som är mer av en kokong än en jacka som är super vid -10 men som är definitionen av ett modern tortyr i andra situationer (läs: +5 ute och fullproppad immig buss i morgontrafiken = panik).
 
Jag behöver en jacka, men jag blir också otroligt snål och osäker. Behöver jag verkligen en jacka? Om jag tar dubbla jackor och vantar så funkar ju ändå min trotjänare några veckor till, kanske blir vädret varmare (eller superkallt) och då går det ju fint... Egentligen vet jag att en till jacka hade varit bra, men det är två problem.
 
1. Har hittat en kappa som verkar vara i bra material och borde hålla länge, men hur kan jag vara säker på att det är ett bra köp? Hur vet jag att det verkligen håller måttet och är ett värt köp? Jag kanske helt ändrar mig i vad jag tycker om plagget till nästa säsong? (Hur lyckas alla som skriver om detta vara såna stilgurus för sig själva och köpa rätt saker?) Köper man något billigare så kan man ju byta ut till en annan modell tidigare men då missar man ju poängen med att handla medvetet och bra kvalitét något jag verkligen villl sträva efter.
 
2. 2000 kr = 37 h och 45 minuter. Mycket tid och pengar. Borde man istället dra på en tjockare tröja, nöja sig med den jackan man har och uppleva något härligt för de pengarna, eller helt enkelt spara dem? Se dem växa lite i taget?
 
Hur gör ni där ute som fått in spartänket för att ändå kunna spendera på saker ni behöver och är ett bra köp inför framtiden utan att få spenderartvivel och beslutsångest?
 
 
 

Liknande inlägg

3 kommentarer

Hejsan

07 Nov 2014 05:44

Hej,
Förstår tanken med att välja mellan tid och pengar. Hoppas att jag kan hjälpa med att berätta hur jag resonerar.
Jag köper bara plagg av bra kvalité(kvalité och märke är inte samma sak och behöver inte alltid vara speciellt dyrt) och som jag är säker på att jag vill använda även i framtiden. Det har gjort att jag sparat en del pengar då jag använder jackorna i flera år( favoritkappan kostade 900 och är inne på sitt fjärde år och är fortfarande i fint skick).
Sen får man fråga sig om det är värt tiden man lägger för att kunna köpa något nytt. Många gånger klarar man sig med det man har, även om det inte är "rätt". Men vad är ett rikt liv? Min inte så fina ryggsäck fungerar super de gånger jag behöver den och jag slipper ont i axlarna pga en annars tung axelväska. Sen så har jag ju mer pengar över då jag inte spenderade på de ännu en ryggsäck. Det är det faktiskt värt, och det är få som bryr sig så mycket om min ryggsäck ändå.
Dock så är det för mig är det inte värt missnöjet att frysa och därför värt pengarna när det behövs varma kläder.
Så frågan är, behöver jag detta?kommer jag att vilja använda detta om ett år? Och är det värt tiden jag byter mot det?
Tack för en trevlig blogg!


Svar: Hej, tack för din kommentar!
Du verkar ha bra koll på vad det är du gillar, imponerande! Det måste vara skönt att ha den säkerheten, det är helt klart min förhoppning att jag ska komma dit. Har märkt att jag ofta sätter likhetstecken mellan märke och kvalitet, något som inte alltid stämmer. Bra att påminnas om! Intressant det du tar upp med tiden det tar att leta upp plagg också, det är absolut en viktig aspekt.

Jag gick idag runt på massor av second hand affärer för att se om jag kunde hitta något med bra kvalitet som jag gillade men som inte kostar lika mycket. Det blev inte en succé direkt, jag gick istället från affär till affär och jämförde i huvudet alla kapporna med den jag kollat ut och då var det ingen som riktigt höll måttet. Jag visste ju egentligen att det var den kappan jag sett ut som jag ville ha, men nu blev det istället så att jag spenderade många timmar i affärer "i onödan" och den tiden får jag ju aldrig tillbaka (även om det förvisso kan vara kul att kolla second hand, dock inte sååå kul efter 4 affärer och typ tusen noppriga kappor..)
Tänker såhär, har jag inte kunnat slutat tänka på kappan på flera veckor så är den nog ändå Den Rätta för mig, den är ändå stilren och förhoppningsvis håller den sig fin många vintrar framöver.

:)
optimeralivet.blogg.se

camilla

18 Nov 2014 21:42

Hej!
Vad säger dig magkänslan? Den tar jag till när analyserandet bara går runt runt och man har tänkt alldeles för mycket. Den kappa du köper ska ju vara funktionell för det ändamål du tänker använda den för, men den ska ju oxå kännas bra, du ska känna dig fin i den och nöjd med den. Det tycks i ditt svar på kommentaren ovan som att du skulle bli ganska nöjd med den iom att inga andra jackor har hållit måttet...

Men vad säger dig magkänslan?

/Camilla

Svar: Spot on! En kappa är för mig mycket mer än ett skal mot regn och kyla, det är något att gosa in sig i och känna sig fin i. Precis där landade jag också i mina funderingar och har nu köpt kappan och är mycket nöjd. Glider omrking och det känns så lyxigt och härligt och kanske lite extra härligt när jag vet att det är the one. Håller tummarna på att den håller sig fin och ska ta hand om den med möjligtvis överdriven noggrannhet ;)
optimeralivet.blogg.se

Ekorrhjul

17 Sep 2015 16:27

Nybliven läsare här, men problematiken med höst-vinterjacka har jag löst med lager-på-lager. Jag gillar att kunna variera värmen efter väder och situation, något jag tog tillvara när jag cyklade i ur och skur. Nackdelen är att man behöver en ryggsäck eller motsvarande att förvara plagg som för stunden inte används :-).

Svar: Lager-på.lager är ju verkligen ett bra alternativ och jag håller med dig - när man cyklar är det en nödvändighet. Har flera gånger sista veckan tagit mig ner på stan efter skola och då är det så hopplöst att släpa omkring på alla lager man inte använder, håller verkligen med dig! Säg till om du kommer på något bra sätt att lösa det :)
optimeralivet.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej