Jag tänkte skriva om något känsligt, och jag har funderat fram och tillbaka om det här är något man borde diskutera.
 
Min fantastiska svenskalärare på gymnasiet berättade vid ett tillfälle om sin klassresa. Det handlade inte om att giftas in i kungsfamiljen eller något 1800-tals adelsaktigt. Det var något så enkelt som att hon hade utbildat sig till gymnasielärare, träffat mycket vänner i samma yrke och levde ett rätt så vanligt liv. Hon kom från en familj från generationer av arbetare och hon berättade att den resan för henne inte hade varit helt lätt. Hon sa något då som jag minns så tydligt och det är att det finns många som tror att vårt klassamhälle är utdött men det är det inte, det är bara betydligt mindre synligt om du tillhör medelklassen. Hon sa att som arbetarklassbarn visste hon tidigt att det fanns samhällsgrupper med mycket outtalade regler. Vad definierar då en medelklass? Det behöver inte handla om inkomst då hon som gymnasiellärare likt alla andra lärare inte var så fett betald men det handlade om något annat. Det handlade för henne om hur hon omedvetet förändrade sitt språk när hon hälsade på sina föräldrar eller pratade om andra ämnen än hon gjorde med sina vänner lärarna. Hur hon uttryckte sig med sina kläder och frisyrval.
 
Varför jag skriver om detta är att jag upplever att klassamhället visar sig mindre och mindre i statusprylar och mer och mer i upplevelser, antal hobbies och inte minst vem som kan koka den mest organiska barnmaten till sina barn varvat med träning 5 ggr/vecka och varför inte en supersparplan för framtiden. Ingen skulle väl komma på tanken att se ner på någon för att denne inte har senaste märkesklockan men vi är lite snabbare på att döma ut livsstil. Ett klassiskt exempel är att sitta och förfasas över lyxfällans deltagare som köper snabbmat och röker och fastnar framför facebook. Nej, det är självklart inget eftersträvansvärt men det blir problematiskt då dessa människor ofta har haft perioder med arbetslöshet och jobb med låg status.
 
"Men de hade ju samma förutsättningar som alla andra, de väljer ju att lägga pengar på att röka och äta chips".
Ja, visst gör de det. Men varför gör de det? Jag har haft turen att hamna i kompisgäng där ingen röker och har därför inte börjat själv. Gör det mig till en mer (det hemska ordet:) karaktärsstark människa? Knappast.
 
En klassisk klassfråga tycker jag är maten. I min familj har vi inte ätit så mycket snabbmat men vi har heller aldrig haft middag varje dag kl 19 med egetodlat potatismos och organiska grönsaker och lövbiff. Det var mer koka din egen färdigtortellini efter skolan och vet ni, det har aldrig gått någon nöd på mig. Det jag däremot upplever från många av mina vänner från mer typiska medelklassfamiljer är en viss, vad ska man säga, tycka-synd-om-attityd när jag säger att de middagarna hos oss var reserverade till helgen och inte varje dag.
 
Nuförtiden har det intressant nog blivit mycket mer hemlagat då min sambo älskar att laga mat och ibland kan jag känna att jag inte är helt sanningsenlig mot mina föräldrar med hur mycket vi lagar mat och utforskar nya recept, då jag absolut inte vill att de ska känna att det vi hade under uppväxten inte var gott nog. Sparandet och att handla färre men mer kvalitetsprylar kan också uppfattas som att man försöker vara lite bättre. Jag försöker optimera mitt liv men vill aldrig att någon annan känner att deras liv då är o-optimala.
 
Jag vet att många inte alls håller med mig. Det är oftast svårt att diskutera detta i verkliga livet tycker jag, då det är så oerhört lätt att man blir generaliserande, dömande och i värsta fall sårar människor.
 
Har ni gjort en liknande livsstils-klassresa och hur har det påverkat er?

Liknande inlägg

3 kommentarer

Snålcoachen

24 Nov 2014 00:09

Jag har snarare gjort en klassresa nedåt, standardmässigt sett. Jag är uppvuxen i ett stort hus, med bil och fritidshus och föräldrar som obekymrat kunde ta ledigt för långresor. Jämför man detta med att jag bor i lägenhet, har valt bort bil och inte äger något fritidshus så framstår det kanske som ett misslyckande för den oinvigde. Att köpa ett stort hus med bra läge är i och för sig omöjligt för oss med våra inkomster, pengarna räcker inte långt på Stockholms bostadsmarknad men vårt nuvarande - mycket prisvärda - boende är trots allt självvalt.

Samtidigt var mina föräldrar tvungna att arbeta hårt för att kunna upprätthålla sin levnadsstandard men det var ett akademikerhem i övre medelklassen och uppväxten präglades av värderingar av olika slag. Dessa värderingar bär jag givetvis fortfarande med mig och skillnaderna blir påtagliga när jag träffar människor med vitt skild bakgrund. Det handlar mycket om hur man för sig i olika sammanhang och vilken allmänbildning som skiner igenom.

Det handlar inte om inkomster, särskilt inte idag när många duktiga hantverkare tjänar snuskigt med pengar medan många akademikeryrken släpar efter lönemässigt.

Det är ett tabubelagt ämne som det är svårt att prata om eftersom vi i Sverige har kämpat så hårt för att bygga ett socialistiskt samhälle. Jag vill gärna tro att jag inte gör någon som helst skillnad på människor men samtidigt hör jag absolut till dem som sitter och förfasar sig över "klantskallarna" i Lyxfällan. Detta är något jag skäms över och innerst inne vet jag ju att det handlar om vilka grundchanser man fått i livet. Samtidigt som jag tänker att det beror lite på vilka chanser man ger sig själv också...

Jag ogillar tanken på det gamla klassamhället och föredrar tanken att vi lever i ett land med fri utbildning åt alla och att vi kan göra våra val i livet. Då menar jag inte att tjäna storkovan eller göra klassresor utan att göra rätt för sig och skapa sig en meningsfull tillvaro.

Sist men inte minst vill jag tillägga att idag anser en stor grupp människor att Thailandsresor och den senaste hemelektroniken är något "alla" har rätt till och det ställer onekligen till det en hel del. Om man återigen plockar fram mina föräldrar som exempel (eller människor ur deras samhällsgrupp) så konsumerade de inte alls i den takt som yngre generationer gör idag. Idag vill arbetarklassen leka medelklass och medelklassen vill leka överklass och vips snurrar konsumtionskarusellen fortare och fortare.

Svar: Intressanta tankar! Vad är egentligen en viss klass, det är inte längre pengar, eller kanske ens boende utan något annat, mer diffust.
Och ja, frågan är ju om det egentligen spelar någon roll. Jag försöker dock ha med mig det tänker just för att det är som du säger, mycket lätt att döma människor för att de inte gör "bra" val. Är man helt utan eget tänkande? Nä. Har alla samma förutsättningar? Nä. Sanningen ligger säkert, som i så många fall, någonstans mittemellan.

Uppskattar reflektionerna! Gillar när det blir lite krångliga frågor och man får så genomtänkta svar :)
optimeralivet.blogg.se

J

24 Nov 2014 22:43

Själv tillhör jag arbetarklassen och det är något som jag är stolt över. En av mina föräldrar kom från ett fattigt hem och man behöver bara gå tillbaka två generationer för att hitta en statare. Jag har varit och tittat på torpet där han bodde. Det är nog många som har liknande släkthistoria utan att veta om det, det hade nog ställt lyxrenovering av badrum och kök i annat perspektiv. På den andra sidan av släkten finns också arbetare. Inte lika fattigt men förr fanns det inte möjlighet för vanliga arbetare att studera (före CSN) och därför har det pushats väldigt för utbildning i min familj. Det som jag kan tycka är tråkigt är att i vissa kretsar finns ett bildnings snobberi, även bland arbetarklassen.
Idag har jag universitetsutbildning och medeltagarinkomst.För mig är inte klass något en kan byta bort. Det är min bakgrund som har format mig till den jag är. Mina vänner kommer i alla dess former, klassbakgrund eller ekonomiska förutsättningar har ingen betydelse. Det viktiga är att man har roligt och trivs tillsammans!
Föresten känner jag igen det där med maten. Min mamma var helt inne på ekologiskt, men på 80-talet var det inte lika coolt som det är idag. Det hände att jag hittade på att vi ätit något "vanligt" som fiskpinnar (istället för mammas nässelsoppa).

Svar: Tack för ditt kloka inlägg! Jag är, liksom du, stolt över min bakgrund och jag tror att oavsett bakgrund så har med sig både bra och dåliga saker. Jag tycker också att "utbildningssnobberiet" är ett problem ibland, jag tycker att vi som har lättare för utbilldningsvägen tillskrivs massa epitet som inte stämmer mer med oss än med de som jobbat i många år och slitit för sina jobb och liv.
Visst är det så att man självklart har vänner som man framförallt älskar att hänga med, och man är givetvis mer en individ än ett resultat av en klass. Maten: Kanske är det helt enkelt så enkelt att är man lite annorlunda på vilket sätt det än är när man är yngre så är det något man själv tänker mer på, än vad alla andra gör. Den eviga känslan av att vilja passa in, framförallt som barn :)
optimeralivet.blogg.se

den ekonomiske dyslektikern

24 Nov 2014 22:54

.......ovanstående skribent är alltså:
http://denekonomiskedyslektikern.blogspot.se/

Kommentera

Publiceras ej