Jag bor som bekant i en liten liten lägenhet, en hyresrätt. Vi har alla möbler vi behöver, det får inte plats mer saker och jag gillar det faktiskt som det är vilket innebär att inredningsprylar och "göra-om-hemma"budgeten är mycket liten, nästintill obefintlig. Mat tycker jag att jag och min sambo har kommit till en bra nivå på, dvs vi äter ute max en gång/månad, tar med matlåda varje dag och köper istället lite mer kött och fisk hem som kostar några kronor mer men verkligen gör maten roligare.
 
Allt som allt så är det inte så mycket som stör den månatliga ekonomin förutom kläderna... Jag tillhör faktiskt inte de tjejerna som har massvis med dyra kläder och bara kan börja rensa för att få en bättre garderob. Jag har alltid prioriterat att spara pengarna för resor och annat, vilket jag är rätt nöjd med, men det betyder att jag faktiskt "måste" köpa nya kläder emellanåt. Jag har börjat intressera mig för kläder mer och mer också, och kanske framförallt värdet av kvalitét men det är här jag itne riktigt är hemma än. 
 
Jag har så svårt att känna vad något är värt. Jag litar inte på mig själv när jag provar ett plagg, för även om jag tänker på det i en vecka så kan jag ändå, när jag köper det, ångra mig flera veckor senare. Jag har helt enkelt ingen solklar inre stilkompass än. Men jag börjar närma mig!
 
Jag kan absolut lägga mer pengar på en kappa som jag vet är stilren och kommer funka i flera år eller ett par vandringskängor som inte riktigt är så fashion-känsligt haha, men det är när det kommer till halvtrendiga saker jag blir så osäker... Tidigare var jag mer av inställningen att en tråkig tröja kan man köpa på rea men den fina partyklänningen, den är värd fler kronor! Nu säger jag som Brasse:" FEL FEL FEL FEL FEL!"
 
Det är ju istället tvärtom man ska göra! Min reflektion är att när det gäller plagg enklare i designen och i ex bara bomull eller kashmir så är det så att kvalitén ökar linjärt med priset, till en viss gräns så klart. Var man har den gränsen själv är det luriga men det börjar iallafall jag komma underfund med. Dessa plagg används mycket och ofta och tvättas och matchas till allt. Visst kan man sträva efter att ha en garderob med bara sådana plagg men då de ofta är ganska neutrala och i tidlös design så blir det ärligt talat en rätt tråkig look om man inte bryter av ibland med något roligare.
 
En partyklänning eller en flashig topp kanske används högst ett par gånger och i många fall behövs knappt tvättas, där spelar faktiskt kvalitén mindre roll! Visst, den kanske inte blir så rolig efter 10:e tvätten men sannolikheten är större att plagget blir omodernt eller att jag växer ur den innan det händer. 
 
Häromdagen gick jag på bal i en klänning för 349 kr, den kanske inte hade bästa kvalitén men den var härlig och mycket fin och kommer kunna fungera utmärkt de kanske 3 gångerna /år som den används. De höga skorna till, för även de en billig peng (dock äkta skinn, smärta annars!) funkade även dem utmärkt. De köptes för 6 år sedan och har använts kanske 10 ggr. De blev en bra avvägning mellan att köpa skinnskor men inte något speciellt märke då det inte hade varit värt det.

Som sagt, jag har fortfarande lång väg kvar, köpte i våras ett linne för 600 kr (i min värld MYCKET pengar) som hade bra kvalitét men som jag nu kännner var alldeles för dyrt. Jag gillar det dock så ju mer tiden går desto mer sjunkar kostnaden/användningstillfälle.
 
Hur tänker ni kring kläder och kostnader? 

Liknande inlägg

2 kommentarer

Karin

26 May 2015 07:54

Ja, det är inte så lätt att veta vad ett plagg är värt. Som du skriver så har det ju bland annat med materialet att göra, men även hur ofta man kommer att använda plagget. Jag har börjat tänka att även vardagskläderna ska få kosta mer och inte bara ytterkläder och skor som det har varit tidigare. Men inom vissa gränser förstås. Ett linne får inte kosta så mycket, men en kofta kan få göra det om det är bra kvalitet och jag tänker mig att använda den mycket under flera år.

Svar: Ja jag håller verkligen med dig, det är nog så att ett linne fortfarande har en maxgräns... Där spelar ju materialet mindre roll, och även bra material kan vara billiga :)Jag får väl försöka vara ärlig mot mig själv och se bakåt i tiden vilka plagg jag faktiskt använder mest och lägga mer pengar på plagg i samma kategori.
optimeralivet.blogg.se

Händelsevis

01 Jun 2015 22:42

Bra skrivet!
Jag har nästan bara shoppat second hand de senaste åren och då är priserna automatiskt lägre. Dock har jag börjat snegla på riktigt fina ekologiska kläder i lin och ull och då får man minsann betala. Jeans är jag på jakt efter nu. Ska de vara ekologiska blir det nog 1200 kr men på second hand kan jag säkert hitta för 200 om jag letar ordentligt. Med risk att det inte blir exakt de jag vill ha utan bara nästan.

Jag tänker att basen ska vara bra kvalité och därför är det okej med lite dyrare. Sedan kommer jag nog fortsätta köpa lite roliga plagg på second hand att piffa till med.

Trevlig blogg du har! Den vill jag gärna fortsätta läsa! Men jag kan inte hitta dig på bloglovin'? Vill du inte vara med där eller gjorde jag något fel när jag sökte? Tycker det är så käckt att ha alla bloggar jag följer på samma ställe.

Svar: Tack! Så roligt att få lite feedback. Eftersom jag om ett par timmar förhoppningsvis sätter P för ett massivt tentaplugg så har bloggen blivit åsidosatt ett tag men nu fick jag inspirationen tillbaka, i sommar då blir det nog lite fler inlägg :)
Den där risken att de inte blir perfekta utan bara nästan är så intressant! Ibland tycker jag att jag köper plagg på second hand som blir nya favoriter kanske just för att de är lite udda, och ibland är de lite för långt ifrån perfekta och blir mest liggande men köpte de för att de var second hand... Kanske är det bra att ha samma regler som vid reashopping? Dvs, köp bara plagget om du hade kunnat tänka dig att ge fullpris för dem. (eller åtminstone att de är värda fullpris).

Bloglovin visste jag itne ens vad det var, hehe, men har nog lyckats signa upp mig där så det borde gå att följa? Säg gärna till om du fortfarande inte hittar rätt så får jag ta en ny titt :)
optimeralivet.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej